Αξιολόγηση Χρήστη:  / 0
ΧειρότεροΚαλύτερο 

pena arthro

"Πολιτικό – Καλλιτεχνική Σύγκρουση επί Χούντας
Οικονομίδης VS Ληναίος"

 

(απόσπασμα από το βιβλίο του Νίκου Μυτιληναίου

"Εμπειρίες ενός ασήμαντου, 2017) 

 

Μια αληθινή ιστορία... 

 

Στο Σχολείο "Μωραΐτης" όλα καλά πήγαιναν.. Είχα δοθεί στα παιδιά και αισθανόμουνα πολύ καλά με το μάθημα μου και την ανταπόκριση πού είχα από τα παιδιά.
Υπήρχαν τάξεις με πολύ ενδιαφέρον και μαθητές που ήθελαν και μπορούσαν να διαπρέψουν στα Μαθηματικά. Το Πρακτικό της Α΄ Λυκείου της Σχολικής. Χρονιάς 1969 -70 ήταν μία από αυτές και η καλλίτερη από αυτές που εγώ είχα.
Ονόματα παιδιών που σήμερα κάνουν λαμπρή καριέρα στον επιστημονικό χώρο. Ένας από αυτούς και ο Χρήστος Οικονομίδης γιός του Γιώργου του Πασίγνωστου Conferacie!!, που εκείνη την εποχή ήταν ο καλλιτεχνικός promoter της Χούντας.

 

Στη πρώτη συνάντηση Γονέων που κάναμε στο σχολείο ήρθε και η σειρά της μάνας του Χρήστου του Οικονομίδη. Ό Γιώργος, μακριά, κοντά στην εξώπορτα του Θεάτρου. Στην ερώτηση της Λιάνας ( μα εγώ αγαπώ τη Λιάνα .. , τη Λιάνα ) πως πάει ο Χρήστος εγώ, λίγο πιο σοβαρός του πρέποντος, της είπα άριστος.. Με ύφος ένοχο και φοβισμένο με ρωτάει αν πράγματι ο Χρήστος είναι καλός¨??, 19 του έχω ..,είναι πολύ καλός δεν το βλέπετε στον έλεγχο??.


Στην αυθόρμητη απάντηση μου ξεθαρρεύεται η Λιάνα και με ρωτάει... Τα παιδιά τι κάνουν..., ο Στέφανος και η Έλλη μου λέει όταν εγώ έκανα πως δεν κατάλαβα ποιούς εννοούσε.. ,στο σχετικά ψυχρό μου, καλά είναι, καλά είναι..

Ο Γιώργος έχει πολύ στεναχωρηθεί μ' αυτό που έγινε στο Λονδίνο.


O Ληναίος με το Ωστιν με ελληνικές πινακίδες σταματημένος σ' ένα φανάρι αισθάνεται δίπλα στη πόρτα του οδηγού τον Οικονομίδη που είχε βγει από το πίσω αυτοκίνητο για να δει το πατριωτάκι..!!!. Οικονομίδης.. Ααα ο κ Ληναίος ..., κάτσε τώρα εδώ για να μάθεις... Ληναίος ,βγαίνοντας από το Ωστιν και τον Οικονομίδη να υποχωρεί ... , Θα γυρίσω όμως κάποτε και θα τα πούμε..).

Η Συνάντηση αυτή έγινε στο Λονδίνο, όπου ο Ληναίος αυτοεξόριστος βρισκόταν από το Καλοκαίρι του 1967. Η αντίδραση του Οικονομίδη ήταν αυτή γιατί ο Ληναίος ,ως γραμματέας του Σ.Ε.Η. δεν ικανοποίησε το αίτημα του Γιώργου για 11 παραστάσεις εκτός Αθήνας από τις 9 που τελικά έγιναν από τις 13...
Της εξήγησα ότι αυτά δεν έχουν καμιά σχέση με το Χρήστο και οι καλλιτέχνες τα έχουν αυτά. . Μπορεί να έρθει ο Γιώργος να σας πει μια Καλησπέρα..?


Του γνέφει και έρχεται ...Ήρθα να χαιρετίσω έναν άντρα..., έτσι μου είπε κι από δώ αρχίζει ένα κεφάλαιο που μου έμαθε πολλά πράγματα τόσο στο « εκπαιδευτικό μου έργο» όσο και στις κοινωνικές σχέσεις των ανθρώπων.

Τη Χρονιά αυτή ο Γιώργος ο Λόγγος με έπεισε και αντί να τρέχω από σπίτι σε σπίτι για τα ιδιαίτερα, τα κάναμε σε ένα διαμέρισμα Χαρ. Τρικούπη και Ακαδημίας. Καθοριστικό ρόλο στην απόφαση μου αυτή έπαιξε το μάθημα που είχα στη Ρηγίλης στη Λαναρά κόρη των 'Κασμηριών ' μαθήτρια μου στο Κλασσικό της Γ΄ Λυκαίου .
Χτύπησα το κουδούνι του σπιτιού, μου άνοιξε η υπηρεσία τους και άκουσα τη φωνή της Αφρούλας να λέει ...Τι γίνεται ήρθε α υ τ ό ς. Άνοιξε Γη και κατάπιαμε..


Το δεύτερο ή τρίτο το πολύ μάθημα θα ήταν. Κάθισα στο γραφειάκι της, πήρα το τετράδιο της, έκανα πως το κοίταξα, και της είπα...Αφρούλα τάχεις μάθει όλα πολύ καλά , μπράβο δεν με χρειάζεσαι πια ...και εξαφανίσθηκα. ακαριαία.
Το διαμέρισμα φροντιστήριο στη Χαρ. Τρικούπη ήταν ένα άνετο διαμέρισμα και το είχε διαμορφώσει ο Γιώργος ο Λόγγος έτσι όπου άνετα και οι δύο μας κάναμε τα ιδιαίτερα. Δεν είχε τη ζεστασιά του «κατ οίκον» αλλά ήταν επαγγελματικό..., με μαθητές μάλιστα και εκτός της Σχολής Μωραΐτη.
Στη Χαρ. Τρικούπη λοιπόν η συνέχεια.. , όλα τα μαθήματα εκεί. Ακόμα και το Χρήστο τον Οικονομίδη που του έκανα μαθήματα GCE στο σπίτι τους στη πλατεία Αμερικής.

Μετά τη στάση μου, στο θέμα Ληναίου – Οικονομίδη, ήρθε ο Γιώργος να ζητήσει από τον κ. Μωραΐτη να βοηθήσω το Χρήστο στα GCE για το LSE. Εκεί μάλιστα έξω από το γραφείο του Αντώνη του Μωραΐτη με όλες τις γυναίκες της Γραμματείας να θαυμάζουν και να μιλούν με τα καλλίτερα λόγια για το Χρήστο..., έσκισα το Γ Οικονομίδη ...

 

Οικον. Εεε ναι έχετε δίκιο, από αγκάθι βγαίνει ρόδο..
Μυτιλ. Όχι ..., το Μήλο κάτω από τη....
Οικον. Κόκκαλο.....

 

Το αίτημα του έγινε δεκτό από το Μωραΐτη κι εγώ για αρκετό καιρό στη Πλ. Αμερικής απέκτησα εμπειρίες από τα πεθερικά του Γιώργου Οικονομίδη Χρ & Νίτσα Τσαγανέα, από τον ίδιο το Γιώργο και κυρίως ..., ναι κυρίως από το 15χρονο Χρήστο.
Η Σεμνότητα του Χρ. Τσαγανέα..., {( άνθρωποι..., άνθρωποι..., αιμοχαρείς , αιμοδιψείς και αιμοβόροι ) Οι Γερμανοί ξανάρχονται } και της Νίτσας εμβληματική.
Η Προσωπικότητα και ο χαρακτήρας του Γιώργου ιδανικό topic για PHD κοινωνιολόγου, ψυχολόγου... Ποιος Έλληνας δεν ήξερε τον Οικονομίδη ..? Άλσος, Ραδιόφωνο (Ιπτάμενοι δίσκοι..) , διαγωνισμοί ταλέντων, Ταινίες .
Ο Θάνατος του πρώτου παιδιού του σε νηπιακή ηλικία, είχε συγκινήσει το πανελλήνιο. Η αντικαταστάτρια ένα τρομερό θηλυκό απόμακρο και δύστροπο.

 

Ξέρω κ Μυτιληναίε , μου έλεγε πριν η μετά το μάθημα που είχα με το Χρήστο, πως με βλέπεται..., όλα τα κάνω για τον αδερφό μου τον αριστερό....!!! Με τα μαλλιά του κολλημένα με κάλτσα γυναικεία (συνηθιζόταν τότε για να μη πετάνε), δεν τη βρήκα σοβαρή τη δικαιολογία .
Πολλές φορές αυτό το 15χρονο παιδί ο Χρήστος μου έδινε την εντύπωση ότι αυτός ήταν ο πατέρας και ο Γιώργος το παιδί. Δεν είναι υπερβολή.. Ο Οικονομίδης θεωρούσε τον εαυτό του ακαταμάχητο γόη και ζήλευε όποιον του αφαιρούσε γοητεία, ακόμα και από το 15χρονο άντε 16χρονο γιό του. Ζήλευε το Χρήστο ακόμα και γιατί τα κοριτσάκια κοίταζαν το Χρήστο και όχι αυτόν.

 

RETURN
ΛΗΝΑΙΟΣ – ΦΩΤΙΟΥ

 

Ο Ληναίος με διαβεβαιώσεις από το committee του Λονδίνου, από Ελένη Βλάχου , από Νίκο Ζακόπουλο και άλλους σημαίνοντας από την Ελλάδα, αποφασίζει να επιστρέψουν. Τα Χριστούγεννα του 1969, η Φωτίου με τη Μαργαρίτα επιστρέφουν. Συγκινητική η εικόνα και αξέχαστη ,η υποδοχή της Μαργαρίτας από τους παππούδες της ( Γιώργη Μυτιληναίου – Φώτη Τριγωνόπουλου ) στο Ελληνικό. Κλαμένη η Μαργαρίτα προχωράει προς τα εμάς μόνη της γιατί η Φωτίου καθυστερούσε στον έλεγχο διαβατηρίων.

 

Είναι Μεγάλη εβδομάδα, Μεγάλη Τρίτη , τελειώνοντας το μάθημα στο Χρήστο τον Οικονομίδη στη Χαρ. Τρικούπη πια, του λέω..., αύριο πάω στα Σύνορα. Εντάξει μου είπε..., χωρίς ιδιαίτερες κουβέντες ο Χρήστος 16 χρονών ήξερε τα πάντα τα όσα είχαν συμβεί με το πατέρα του και τον αδερφό μου.


Πρωί την επομένη με το MG στο Ελληνικό και με τη πρώτη πτήση βρίσκομαι Θεσσαλονίκη. Με περιμένει ο Θόδωρος ο Έξαρχος με το παιδί του το Δημήτρη και με το αυτοκίνητο του. Είχαμε συνεννοηθεί με το Θόδωρο να πάμε έτσι στα ΕλληνοΓιουγκοσλαβικά Σύνορα όπου θα είχε φτάσει ο Ληναίος από την Αγγλία.

 

Πράγματι κατά τις 12 το μεσημέρι φτάσαμε εκεί και καθίσαμε σε ένα παγκάκι, καμιά τριανταριά μέτρα από τον έλεγχο διαβατηρίων, όπου βρισκόταν το πράσινο Vauxhall του Ληναίου, μισογερμένου προς τα αριστερά ,από το πολύ φορτίο και τον αδερφό μου όρθιο απ΄ έξω ,να μας δείχνει με το χέρι του, ότι κάτι δεν πάει καλά.
Μπήκε μέσα στο γραφείο και εμείς γεμάτοι αγωνία... Σε κάνα τέταρτο εμφανίζεται από το γραφείο, ένας με πολιτικά και με αργά βήματα μας πλησιάζει...

 

Ποιος είναι ο αδερφός του Ληναίου ??

Βρίσκομαι μέσα στο γραφείο και ο Ληναίος μου δίνει κρυφά το μπλοκάκι με τα τηλεφωνά.

Πάρε το Ζακόπουλο μου λέει με όλους τους αστυνομικούς του σταθμού να κάνουν τα στραβά μάτια.
Πήρα το αυτοκίνητο του Θόδωρου πήγα στο ...... , τηλεφώνησα του γιατρού του είπα το τι γίνεται στα σύνορα και επέστρεψα στο Φυλάκιο.

Η απόφαση είχε παρθεί...., ο Ληναίος έπρεπε, συνοδεία αστυνομικού, να πάει στο μεταγωγών στη Θεσσαλονίκη.. Υπήρχαν μηνύσεις εναντίον του.


Ξεκινήσαμε λοιπόν για το μεταγωγών με εμένα οδηγό του Vauxhall, το Σάκη δίπλα μου και το Χωροφύλακα συνοδό, στο πίσω κάθισμα καταστενοχωρημένο. Μόνο συγγνώμη που δεν μας ζήτησε
Ο κακομοίρης, θαυμαστής του Θεάτρου και του Ληναίου, μόλις έφτασε ο αδερφός μου, τον αναγνώρισε και περιχαρής, μετά τα καλωσορίσματα ,σφραγίζοντας το διαβατήριο και έτοιμος να του το δώσει..., τον ρωτάει


πως λένε τη μητέρα σας κ. Ληναίε...???
Αυτό ήταν ..., μετά το Κυριακούλα του αδερφού μου όλα τα επακόλουθα.

Φτάσαμε στο μεταγωγών 7 με 8 το βράδυ και η ιστορία αρχίζει. Ο Διοικητής του τμήματος, ένας συμπαθέστατος συνταγματάρχης Χωροφυλακής, μας λέει :

 

Θα μείνει μέσα (Φυλακή) το βράδυ και αύριο με τη Κλούβα Αθήνα...


Κόκκαλο εγώ ..., στις διάφορες αντιπροτάσεις μου για εναλλακτική λύση, ο Διοικητής, ευγενικά, μου τις απέρριπτε. Στις παρεμβάσεις του Ληναίου για μια άλλη λύση του προβλήματος, ο Διοικητής απότομος και αγενής προς τον αδερφό μου, τούλεγε..., πάψε εσύ...
Σε μένα μιλούσε ευγενικά και στο πληθυντικό..., είχαμε συστηθεί βέβαια, όταν μπήκαμε στο μεταγωγών και ο Διοικητής φαίνεται ότι, Σεβόταν τους Εκπαιδευτικούς και δεν Εκτιμούσε καθόλου τους " Θεατρίνους".

Ο Ληναίος στο μπουντρούμι..., με κλέφτες, οφειλέτες, μαστροπούς καμιά 10ρια θα ήταν..., κι εμείς Θόδωρος, Δημήτρης κι εγώ στο "Μακεδονία".


Έδωσα πλήρη αναφορά στο Ζακόπουλο και την επομένη, Μεγάλη Πέμπτη, ο γιατρός, μας είχε κανονίσει συνάντηση με Θεσσαλονικιό Δικηγόρο, για να κάνει ότι μπορούσε για εναλλακτική της Κλούβας. Προσπάθησε ο κακομοίρης ο δικηγόρος, γυρίσαμε πολλές υπηρεσίες , μπας και γίνει κάτι..., τίποτα.

Στην επίσκεψη που έκανα, στο κρατητήριο , ο αθεόφοβος ο αδερφός μου, είχε κάνει κολιγιά με τους συγκρατούμενους του και σου έδινε την εντύπωση ότι βρισκότανε σε party. Του είπα τα αποτελέσματα, από τις προσπάθειες του δικηγόρου και με τον τρόπο του ο Ληναίος, μού έβγαλε για λίγο το πανικό και η απόφαση επάρθει. Αύριο Μεγάλη Παρασκευή, ο Ληναίος στη Κλούβα κι εγώ από πίσω με το πράσινο Vauxhall για ΑΘΗΝΑ.

 

Είναι Μεσημέρι και ο Θ. Έξαρχος προσπαθεί να με ηρεμίσει..., με γυρίζει στη Θεσσαλονίκη , βρίσκει το Λυσ. Μαυρίδη ( Καθηγητής Πανεπιστημίου στην Αστρονομία) καθόμαστε σ' ένα ζαχαροπλαστείο και ο καθηγητής προσπαθεί να απαντήσει στην ερώτηση του Θόδωρου τι υπάρχει μετά το Σύμπαν..

Αφού τελειώσαμε με τα υπερκόσμια ξαναγυρνάμε στα εγκόσμια. Ο Ζακόπουλος έχει κάνει αρκετή δουλειά..., όχι όμως κυβερνοχουντική..., θάλεγα αντιστασιακή. Το ΒΗΜΑ πρωτοσέλιδο έχει γράψει τη σύλληψη του Ληναίου στα Σύνορα¨ λέει και για μένα μάλιστα ότι είχα πάει να τον παραλάβω..

 

Ο Θόδωρος με πάει αμέσως στο Λειβαδά της Σμαρούλας Γιούλη στο Θέατρο που έδιναν παραστάσεις στη Θεσσαλονίκη..., όπως έκαναν οι περισσότεροι θίασοι από την Αθήνα.. , αφού η Χειμερινή περίοδος στα Θέατρα έληγε την εβδομάδα πριν από τη Μεγάλη .
Ο Λειβαδάς που τα είχε μάθει όλα για το Ληναίο, τόσο από τη Θεσσαλονίκη αλλά και από το ΒΗΜΑ..., αντέδρασε...., τι ???, μου λέει στεναχωριέσαι που ο αδερφός είναι στη Φυλακή???? Και στα σκ...ά να με έβαζαν εγώ θα είμουνα ευτυχής..., τέτοια διαφήμιση αξίζει εκατομμύρια.. Κόκκαλο εγώ γέλασε το χειλάκι μου για μια στιγμή αλλά το αυριανό Μεταγωγών ..., Κλούβα..., Θεσσαλονίκη – Αθήνα, με κατέβαλε.

 

Έχουμε επιστρέψει στο Ξενοδοχείο, καθόμαστε στο σαλόνι στη Reception και ο Θόδωρος προσπαθεί με χίλιους τρόπους να μου ανεβάσει το ηθικό. Μέχρι και έναν gay που με κοίταζε μου τον είπε για θαυμαστή μου. Δεν υπήρχαν θηλυκά εκείνη την ώρα.
Έφτασε 8 η ώρα και στην τελευταία έκκληση του Θόδωρου που είχε ξεκινήσει από το μεσημέρι, να πάμε στα 12 Ευαγγέλια, αρνήθηκα . Έτσι, έμεινα μόνος με τις σκέψεις να με τριβελίζουν.

Δεν θα είχε περάσει ένα τέταρτο από την ώρα που έφυγε ο Θόδωρος με το γιο του για τα 12 Ευαγγέλια, όπου ακούω από το μεγάφωνο του Ξενοδοχείου..


Ο κ. Μυτιληναίος να προσέλθει στη Reception στο Τηλέφωνο.
ΑΝΑΣΤΑΣΗ!!!! Ο Διοικητής των Μεταγωγών μου ζητούσε εκ μέρους του Πρωθυπουργού και του Ελληνικού Λαού Συγγνώμη για τη σύλληψη του Αδερφού μου και με ενημέρωνε, ότι σε λίγα λεπτά ο Ληναίος θα βρισκόταν στο Ξενοδοχείο.
Ανεβαίνω στο Δωμάτιο και πριν προλάβω να μπω μέσα. χτυπάει το τηλέφωνο.
Κύριε Μυτιληναίε..., μόλις βγαίνω από το γραφείο του κ. Πρωθυπουργού.., μου έδωσε εντολή εκ μέρους του και του Ελληνικού Λαού να σας ζητήσω συγγνώμη για τον Αδερφό σας...
Ήταν ο Γιώργος ο Οικονομίδης.

 

Κατέβηκα κάτω, είχαν περάσει γύρω στα 10 λεπτά και ο Ληναίος με αγέρωχο στυλ προ των Πυλών. Άλλο τηλέφωνο από τη Reception ήταν ο Γουσίδης ( από το Στρατό ...) . Ήθελε να πάρει συνέντευξη για εφημερίδα στη Θεσσαλονίκη από τον αδερφό μου.., τον παρακάλεσα να μη το κάνει γιατί Ο Ληναίος ήταν κουρασμένος.


Μετά από ώρα ο Γουσίδης με πείρε και μου τα έψαλε. Ο Ληναίος είχε προκάμει και είχε δώσει συνέντευξη σε άλλη εφημερίδα .

Πρωί πρωί.., Μεγάλη Παρασκευή, με το πράσινο Vauxhall ασταμάτητα για Αθήνα. Οδηγός εγώ, δίπλα μου ο Σάκης . Στα Καμένα Βούρλα και στη πρώτη κοντινή παραλία στάση..., κι ο Ληναίος έβρεξε το πρόσωπό του με Άγια Ελληνική Θάλασσα.
Φτάνοντας στο Σπίτι μας , Αθήνα, μαζί με την απίστευτη θερμή υποδοχή από τη «σφιγμένη» οικογένεια μας έρχεται και το δεύτερο τηλεφώνημα από τον Οικονομίδη στο Σπίτι (είχε τηλεφωνήσει και πιο πριν στη μάνα μας) για να μου πει πόσο τυχερός είμαι που εγώ θα έκανα Πάσχα με τον αδερφό μου ενώ εκείνος δεν θα είχε το ίδιο με τον 'κυνηγημένο κομμουνιστή αδερφό του', από τη Χούντα!!!!!.


Έλα παιδάκι μου, πάρε τον Οικονομίδη, να του πεις ένα ευχαριστώ εκλιπαρούσε η μάνα μας το Ληναίο...

Τίποτα αυτός..., ούτε εκείνη τη στιγμή αλλά και ποτέ δεν δέχτηκε το γεγονός ¨ μεσολάβηση Οικονομίδη στο Παπαδόπουλο¨ .

 

Ποτέ δεν δέχτηκε ΑΥΤΟ, που για μένα, ήταν βέβαιο και ΛογικοΜαθηματικά αποδεδειγμένο. Το Σπουδαίο αυτό παιδί, ο Χρήστος ο γιός του Γιώργου Οικονομίδη, που στο τελευταίο μάθημα στο φροντιστήριο, τον είχα πληροφορήσει για το πηγαιμό μου στα Σύνορα, μόλις είδε τη Μεγάλη Πέμπτη στο ΒΗΜΑ την είδηση, δείχνει την εφημερίδα στο πατέρα του και του λέει
Νομίζω ότι έχεις κάποια υποχρέωση με αυτό ...,


Στην αρχή ο Οικονομίδης τσίνησε αλλά πείστηκε, από Γιο και Γυναίκα και πήγε στο Δικτάτορα.

 

Μια άλλη εκδοχή, που την έμαθα αργότερα, ήταν η μεσολάβηση στο Παπαδόπουλο της Άρτεμης, του πανέμορφου αυτού κοριτσιού με το πρόβλημα στα πόδια και κόρη της επίσημης διερμηνέας του Δικτάτορα. Η αλήθεια είναι ότι, για τους γνωστούς λόγους, όντως, ο Παπαδόπουλος είχε τρομακτική αδυναμία στην Άρτεμη, δεν αποκλείω, λοιπόν, η μεσολάβηση της να είχε ένα + στην του Οικονομίδη.

 

Στη Πλατεία Βικτωρίας, οι παρέες μου κοντά μου παρά τις επιφυλάξεις του Ντόντου μετά από την είδηση της Μεγάλης Πέμπτης στο ΒΗΜΑ.
Ρε να μη κάνουμε παρέα στο Νίκο για λίγο καιρό...!!!


 

Άνεμος Εκδοτική

Nea Avlaia @ Facebook (click)

Τελευταίες Αναρτήσεις

2019-04-13-12-42-50 ΔΙΠΛΟΠΕΝΙΕΣ Θεατρική Επιθεώρηση      Μια ξεχωριστή παράσταση ετοιμάζει ο σπουδαίος χορογράφος και δάσκαλος Δημήτρης Ιβάνωφ, υπό την...
Δημιουργήθηκε 13/04/2019
2019-04-12-05-50-31ΔιπλοπενιέςΘεατρική Επιθεώρηση   Διδασκαλία-χορογραφία: Δημήτρης ΙβάνωφΚαλλιτεχνική επιμέλεια: Γιάννης Μόρτζος   Θέατρο «Έναστρον» Σάββατο...
Δημιουργήθηκε 12/04/2019