Αξιολόγηση Χρήστη:  / 0
ΧειρότεροΚαλύτερο 

419912 214179785391008 1504893084 nH ΓΙΟΡΤΗ ΤΟΥ ΘΕΑΤΡΟΥ


Στέφανος Ληναίος - 27 Μαρτίου 2013

 

Η 27η Μαρτίου, κάθε χρόνο, από το 1961, είναι η μέρα της παγκόσμιας γιορτής του Θεάτρου. Η γενιά μας, κάθε τέτοια μέρα, γιόρταζε με ομιλίες στα σχολεία και εκπομπές στο ραδιόφωνο και την τηλεόραση. Σε πολλά θέατρα μάλιστα η είσοδος είταν ελεύθερη και στο τέλος της παράστασης ακολουθούσε μια πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση θεατών και ηθοποιών. Και σε όλα τα θέατρα, σε όλο τον κόσμο , πριν αρχίσει η παράσταση, διαβάζαμε ένα κείμενο γραμμένο ειδικά για τη μέρα του Θεάτρου, από κάποιο σημαντικό θεατράνθρωπο.

Φέτος υπάρχει το πολυσήμαντο μήνυμα του μεγάλου μας φίλου και δάσκαλου Ντάριο Φο.

Γράφουμε κι εμείς λοιπόν ένα δικό μας μικρό κείμενο, που εκφράζει τις θέσεις μας. Αποτέλεσμα αγάπης, γνώσης και πείρας μιας ολόκληρης ζωής στο Θέατρο και ειδικότερα στα 42 χρόνια που φέτος κλείνουμε στο Θέατρο ΑΛΦΑ. Μια απλή συμμετοχή στη γιορτή μας.

 

Η ΑΘΑΝΑΣΙΑ ΤΟΥ ΘΕΑΤΡΟΥ

Το Θέατρο δεν πεθαίνει εδώ και 2.500 χρόνια και ούτε θα πεθάνει ποτέ. Επειδή στηρίζεται σε 3 αθάνατες, αλληλένδετες και αμετακίνητες κολώνες: Το Συγγραφέα, τον Ηθοποιό και το Θεατή. Παρ΄όλους τους εχθρούς που το πολέμησαν και το πολεμούν, αιώνες τώρα: Τη λογοκρισία, το εμπόριο και τον κακό εαυτό του.

Πιστεύουμε ότι το Θέατρο δεν είναι MIA Τέχνη.. Είναι η συνισταμένη OΛΩΝ των Τεχνών.. Και τα πλούσια συστατικά της έχουν τις βαθειές ρίζες τους και στην απέραντη πεδιάδα όλων των Επιστημών..


Υπάρχει το ορθόδοξο θέατρο που ενδιαφέρει όλο τον κόσμο και το καταλαβαίνει όλος ο κόσμος.. Υπάρχει και το πειραματικό θέατρο που ερευνά και τροφοδοτεί το ορθόδοξο, με νέες φόρμες, ερμηνείες και τεχνικές. Απαραίτητα και αλληλένδετα, αιώνες τώρα, και τα δυό..Αρκεί ο θεατής, πριν μπει στην αίθουσα, να ξέρει τι θέατρο θα δει..

Υπάρχει ο Συγγραφέας και το έργο του που είναι η πρώτη ύλη της θεατρικής δημιουργίας. Υπάρχει ο Ηθοποιός που είναι ο αναδημιουργός, ο ερμηνευτής, το μέσον, το όχημα. Υπάρχει και ο Θεατής που είναι ο στόχος και ο τελικός αποδέκτης. Αυτοί οι τρεις αλληλένδετοι συνδημιουργοί,είναι η πεμπτουσία του Θεάτρου. Χωρίς έστω και έναν από αυτούς τους τρεις " αγαπημένους φίλους ", δεν υπάρχει Θέατρο.

Υπάρχουν όμως και οι παράπλευροι συντελεστές μιας παράστασης που παίζουν πολύ μεγάλο ρόλο στην άνοδο ή την πτώση του Μεγάλου Θεάτρου. Ο σκηνοθέτης, ο μεταφραστής,ο σκηνογράφος-ενδυματολόγος, ο μουσικός, ο χορογράφος o φωτιστής και το τεχνικό προσωπικό. Από την αποκλειστικά στενή και ομοιογενή, συνεργασία τους εξαρτάται το καλλιτεχνικό αποτέλεσμα.

Υπάρχουν όμως και οι εξωγενείς παράγοντες. Οι κριτικοί που με τη σωστή ή τη λαθεμένη κρίση τους ενημερώνουν ή μπερδεύουν τον αναγνώστη τους. Τα Μ.Μ.Ε. και οι δημόσιες σχέσεις που μπορούν να βοηθήσουν ή να εξαφανίσουν ένα θέατρο. Και η Πολιτεία που εδώ και πολλά χρόνια, άλλοτε επιχορηγεί και προβάλλει το γνήσιο θέατρο και άλλοτε το βλέπει σαν αναγκαίο κακό ή σαν πολυτέλεια.

 

Κλείνουμε τις θέσεις μας με λίγα λόγια για την ουσία και το στόχο μιας θεατρικής παράστασης.

Ο στόχος μας δεν είναι να υποδείξουμε στο θεατή τι π ρ έ π ε ι να κάνει αλλά να του ανοίξουμε ένα μεγάλο παράθυρο για να δει όλο τον κόσμο και να διαλέξει μόνος του αυτό που θέλει να κάνει.. Εμείς,απλώς,υπηρετούμε και θα συνεχίσουμε να υπηρετούμε το Θέατρο που προβληματίζει το θεατή. Που με τη διασκέδαση ή με τη συγκίνηση, βοηθάει και τους θεατές κι εμάς να γίνουμε καλύτεροι...


Ένα θέατρο που δεν είναι μόνον επάγγελμα αλλά, κυρίως, λειτούργημα..


 

Άνεμος Εκδοτική

Nea Avlaia @ Facebook (click)

Τελευταίες Αναρτήσεις

episimi-premiera-gia-tin-parastasi-to-myrologi-tis-fokis-theatro-bipΗ παράσταση "Το μυρολόγι της φώκης", του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη, έδωσε τη δική της επίσημη πρεμιέρα, σε μια ξεχωριστή βραδιά για φίλους καλλιτέχνες, που...
Δημιουργήθηκε 20/02/2019
vivlio-vasiliki-i-magiki-ixo-tis-epidayrou-i-nea-paidiki-kykloforia-tou-zisi-papaioannou-apo-tis-ekdoseis-sideri#Νέα_κυκλοφορία Τίτλος: Βασιλική Η μαγική ηχώ της ΕπιδαύρουΕικονογράφος:Velisarios Bourdos Τιμή:6.90Συγγραφέας: Ζήσης ΠαπαιωάννουΕκδοτικός Οίκος:...
Δημιουργήθηκε 17/02/2019