Αξιολόγηση Χρήστη:  / 0
ΧειρότεροΚαλύτερο 

35225375 1218593888276145 1203282053441781760 n«Έρωτας πράξη τελεία»


Έρωτας ή πράξη; Ορίζεται ο έρωτας; Μπορείς να τον περιγράψεις; Να τον νοιώσεις; Κι όμως στο έργο της Σύλια Χαδούλη τον ανακαλύπτεις από την πρώτη σελίδα του βιβλίου της «Πράξη τελεία Έρωτας».


Μοναδικότητα γραφής, άκρατος λυρισμός χωρίς ίχνος υπερβολής, συγκινησιακός λόγος που αγγίζει την ψυχή (σου) σαν δροσερό αεράκι. 'Έκρηξη συναισθημάτων, χαράς, θλίψης, προσμονής, απουσίας, πόνου, αγάπης. Οι λέξεις ξεδιπλώνονται σταδιακά στα μάτια του αναγνώστη, μοιάζουν με σαγηνευτικές χορεύτριες που σε προσκαλούν στον ερωτικό τους χορό.


Αδύνατον να τις αντισταθείς. Σε μαγεύει η πανδαισία χρωμάτων, γαλάζιο τ' ουρανού και της θάλασσας-έντονα στοιχεία της φύσης- άλικο του πάθους ή του αίματος.
Υπενθυμίζει ότι ο έρωτας δεν είναι άσπρο μαύρο ότι ο έρωτας δεν μετουσιώνεται μόνο σε μορφή σε σώμα σε συναίσθημα.


Συγκλονίζει η διαφορετικότητα των εκφάνσεων του, γέννηση – χωρισμός- απώλεια θανάτου.
Με μια πιο διεισδυτική ματιά κατανοείς ότι η ποιήτρια (η Σύλια) καταφέρνει να πείσει πως ο έρωτας προϋποθέτει αυτογνωσία, αυτοεκτίμηση σεβασμό στην ανθρώπινη οντότητα. Υμνεί τον έρωτα κι ότι ανασαίνει πάνω στη γη.


Χαρακτηριστικό γνώρισμα της γραφής της η δυναμική της συνοχής των στίχων (της). Αρκεί να διαβάσεις από το τέλος προς την αρχή ένα ποίημα της διαπιστώνεις τη δημιουργία ενός δεύτερου ποιήματος. (μέσα από το αρχικό).


Η ποιήτρια φορά φτερά αγγέλου επί γης και μας ταξιδεύει. Ένα ταξίδι στο χρόνο ή εκεί που σταματά ο χρόνος; O έρωτας είναι άχρονος, σε συνεπαίρνει το ταξίδι, απογυμνώνοντας το μέσα της με ανιδιοτέλεια μας οδηγεί πάνω από τα κύματα, χαρίζει τις ευαισθησίες της, τις αλήθειες της είναι τόσο έντονη η δοτικότητα κι η μαγεία του ταξιδιού που θέλεις να πετάξεις μαζί της κι ας είναι τσακισμένα τα φτερά. Πριν τον τελευταίο; προορισμό επιθυμείς να «κατοικήσεις εντός της».


Σεβόμενη τη μνήμη κορυφαίων γυναικών της τέχνης (η κορυφαίων ποιητριών) στο βιβλίο της Σύλιας Χαδούλη θ' ανταμώσεις ίχνη μελαγχολίας της Σύλβια Πλαθ, πόνο της Φρίντα Κάλο, αυταπάρνηση κι αγάπη της Μαρίας Πολυδούρη.
Ίσως γιατί η Σύλια δεν γράφει απλά, ζωγραφίζει, τραγουδά, χορεύει, διαδίδει τη νοηματικότητα του έρωτα, υπογράφει με εμπειρίες και γνώση ένα πολύτιμο έργο, αφού κυνηγά ως άλλη «Ιωλκεία Άρτεμη» την ποιότητα και την καλλιέργεια όχι μόνο του έρωτα αλλά και του πνεύματος. Είναι σαν να μας ψιθυρίζει Κι αυτό έρωτας δεν είναι;


Θα ήταν ευχής έργο η ποίηση της ν΄ αναλυθεί σε σχολικές αίθουσες ή να συμπεριληφθεί σε βιβλίο της Νεοελληνικής Γλώσσας διότι το αξίζει.


Την ποιήτρια (Σύλια) δεν την γνώρισα δεν την έχω δει ποτέ (παρά μόνο σε φωτογραφία του βιβλίου της) ούτε έχω ακούσει τη φωνή της - εύλογο το ερώτημα μου πώς να «μιλήσω» ή να γράψω για το έργο της; Σκέφτηκα ότι δεν χρειάζεται, αρκεί να γνωρίσεις να δεις ν΄ ακούσεις να νιώσεις την ποίηση της, να μελετήσεις το βιβλίο της «Πράξη τελεία Έρωτας» είναι η Σύλια Χαδούλη. Η Σύλια Χαδούλη είναι «Πράξη τελεία Έρωτας»


Τέλος θα ήθελα να την ευχαριστήσω για το πνευματικό της δώρο. Σε μια σκληρή πραγματικότητα με το άγχος της καθημερινότητας το «Πράξη τελεία Ερωτας» είναι πνοή αισιοδοξίας για την τέχνη, τα ελληνικά γράμματα, το αύριο.

 

Ελένη Ζήση

Εκπαιδευτικός


 

Άνεμος Εκδοτική

Nea Avlaia @ Facebook (click)

Τελευταίες Αναρτήσεις

2019-04-13-12-42-50 ΔΙΠΛΟΠΕΝΙΕΣ Θεατρική Επιθεώρηση      Μια ξεχωριστή παράσταση ετοιμάζει ο σπουδαίος χορογράφος και δάσκαλος Δημήτρης Ιβάνωφ, υπό την...
Δημιουργήθηκε 13/04/2019
2019-04-12-05-50-31ΔιπλοπενιέςΘεατρική Επιθεώρηση   Διδασκαλία-χορογραφία: Δημήτρης ΙβάνωφΚαλλιτεχνική επιμέλεια: Γιάννης Μόρτζος   Θέατρο «Έναστρον» Σάββατο...
Δημιουργήθηκε 12/04/2019