Αξιολόγηση Χρήστη:  / 0
ΧειρότεροΚαλύτερο 

thumbnailLeopold ή κόβοντας τα δάχτυλα του κοινού
του Θανάση Τριαρίδη
Διαρκεια : 100
Σκηνοθ.:Μ. Τσομπανάκου
Από την Ομάδα ex.anima.

 

Γράφει ο Δημήτρης Βαρβαρήγος

 

Το έργο καταγράφει ένα από τα μεγαλύτερα εγκλήματα της ερωπαικής αποικιοκρατίας στην Αφρικανική Ήπειρο, εξ' αιτίας του οποίου ο Λεοπόλδος ο Β΄ονομάστηκε «σφαγέας του Κονγκο»

Leopold ή κόβοντας τα δάχτυλα του κοινού, του Θανάση Τριαρίδη, είναι μια καταγγελία για το ανθρώπινο είδος που ζει τον ύπνο του δικαίου μπροστά σε σημαντικά γεγονότα που συνέβησαν στο βάθος της ιστορίας και σημάδεψαν την ανθρωπότητα.

 

Είναι μια εξαιρετική παράσταση που στόχο της είναι να αφυπνίσει συνειδήσεις και να θέσει τον θεατή ενώπιον των ευθυνών του. Μια διαδραστική παράσταση που εγείρει το συναίσθημα μέσα από τα ερωτήματα που θέτει και ζητούν απαντήσεις.
Είναι ένα έργο που πρέπει να δουν όλοι όσοι δεν φοβούνται να προβληματιστούν και να βρεθούν ενώπιος ενωπίω με τη συνείδηση τους.


Πολύ σημαντικό ρόλο στην επιτυχία του έργου συνέβαλε η άψογη από κάθε άποψη σκηνοθεσία της Μαρίας Τσομπανάκου με τη δυναμική βοηθό της Βασιλική Κούλη και φυσικά την αιχμή του δόρατος, την υποκριτική ικανότητα της ταλαντούχας Μαίρης Ξένου, εμβληματική φυσιογνωμία επάνω στη σκηνή, που με την απόδοσή της μας παρέσυρε και μας έκανε κοινωνούς στο σοβαρό ζήτημα της ανθρώπινης οίησης-αδιαφορίας και εφησυχασμού των μαζών.


Συγχαρητήρια σε όλους ανεξαιρέτους τους συντελεστές γι' αυτή την άρτια από κάθε άποψη παράσταση.

Συγχαρητήρια στην ομάδα ex.anima που παρουσιάζει από 2 Μαρτίου στο θέατρο Άβατον το «Leopold ή κόβοντας τα δάχτυλα του κοινού». Είναι η πρώτη φορά που ενήλικες ηθοποιοί αναλαμβάνουν να μεταφέρουν στη σκηνή το συγκλονιστικό κείμενο του Θανάση Τριαρίδη. Γραμμένο το 2016, βασίζεται στην ιστορία του Λεοπόλδου του Β΄, Βασιλιά του Βελγίου και εκούσια «ιδιοκτήτη» του Κονγκό για περισσότερο από δύο δεκαετίες.
Μέσα από το έργο αποκαλύπτεται ένα από τα μεγαλύτερα- ίσως το πιο υποβαθμισμένο στη μνήμη, εγκλήματα της ευρωπαϊκής αποικιοκρατίας στη Μαύρη Ήπειρο. Στόχος του, να κάνει γνωστές τις πράξεις του «σφαγέα του Κονγκό», αλλά και να ταρακουνήσει το κοινό.


Για πόσο θα μένουμε άπραγοι; Μας αφορούν όλα αυτά τα εγκλήματα και αν όχι γιατί;


Το «Leopold ή κόβοντας τα δάχτυλα του κοινού» δεν είναι μια συνηθισμένη παράσταση. Ο τέταρτος τοίχος σπάει και ο θεατής βρίσκεται προ των ευθυνών του. Δεν είναι καν μονόλογος, όπως φαίνεται, αλλά διάλογος, όπου η αφηγήτρια (Μαίρη Ξένου), μαζί με το κοινό θ' αναζητήσουν τις όποιες απαντήσεις.


Ακατάλληλο για ανήλικους (ήχος όπλου, φωτογραφίες με σκληρές εικόνες)

 

Η διασκέδαση δεν απορρέει μόνο από την εν γένει ελαφρότητα ενός θεάματος, αλλά κι από τον ουσιαστικό προβληματισμό. ΔΒ.

 

Μην τη χάσετε.

 

Ταυτότητα παράστασης
Leopold ή κόβοντας τα δάχτυλα του κοινού


Κείμενο: Θανάσης Τριαρίδης
Σκηνοθεσία: Μαρία Τσομπανάκου


Ερμηνεία: Μαίρη Ξένου


Βοηθός σκηνοθέτη:
Σπέσιαλ εφέ: Αλέξανδρος Λόγγος
Φωτισμοί: Γιώργος Ψυχράμης
Φωτογραφίες-Βίντεο: Νίκος Πανταζάρας
Μοντάζ βίντεο: Αγάπη Καλογιάννη
Σχεδιασμός αφίσας: Ελένη Θαλασσινού


Οργάνωση παραγωγής: Νάντια Δαλκυριάδου
Προβολή και Επικοινωνία: Βάσω Σωτηρίου-We Will


Παραγωγή: ΕΝΕΛΠΑ

 


 

Άνεμος Εκδοτική

Nea Avlaia @ Facebook (click)

Τελευταίες Αναρτήσεις

14o-31-2Είμαστε οι Πολιτιστικές Ομάδες της Φοιτητικής Εστίας του Πανεπιστημίου Αθηνών (Π.Ο.Φ.Ε.Π.Α.) και διοργανώνουμε και φέτος, όπως κάθε χρόνο, το 14o φεστιβάλ...
Δημιουργήθηκε 26/05/2019
2019-05-23-23-01-16"Μέσα στην καρδιά της πόλης, μέσα στην καρδιά της Αθήνας, υπάρχει μια άλλη πόλη. Μια πόλη κρυμμένη. Είναι μια πόλη που ζει συνέχεια στο τεχνητό φως από...
Δημιουργήθηκε 23/05/2019

Κορφιάτικα Βραβεία 2018

43565367_1928716697213397_2936463964839608320_n.jpg
FB_IMG_1550139486024.jpg